luni, 9 martie 2009

Inchisorile lumii

Un loc care starneste intotdeauna curiozitate, chiar daca la prima vedere ne ferim sa vorbim despre acest lucru. Sa vedem care sunt "cele mai ...." inchisori din lume.

Cea mai pretioasa inchisoare
San Quentin State Prison, California
Capacitate: 3317

Pamantul pe care este construita inchisoarea este estimat ca valoreaza intre 80 si 100 milioane de dolari, ceea ce face imediat ca aceasta inchisoare sa fie cea mai scumpa din lume.Cea mai mica inchisoare
Sark Prison, Sark, Quernsey
Capacitate: 2

A fost construita in 1856 si se pare ca este cea mai mica inchisoare din lume, in care cu greu se pot inghesui doua persoane. Ceea ce este curios este faptul ca nu are nicio fereastra.


Cea mai bine pazita inchisoare
Adx Supermax, Florence, Orlando
Capacitate: 550

Aceasta este exact cum ne gandim ca ar trebui sa fie o inchisoare: dura si greu de suportat. A fost deschisa in 1994 si aici sunt inchisi cei mai periculosi criminali ai Americii, toti cu sentinte de peste 25 de ani. Prizonierii nu pot absolut deloc sa-si vorbeasca sau chiar sa se vada si isi petrec 22 de ore pe zi in singuratate. Conditiile se pare ca sunt foarte dure, deoarece majoritatea celor care intra aici innebunesc.


Cea mai ciudata inchisoare
San Pedro, Bolovia
Capacitate: 800

In aceasta inchisoare s-a format o mica comunitate, un orasel in cadrul ei, un gen de stat in stat. Condamnatii pot sa-si aduca familia in inchisoare sa traiasca impreuna, fiecare prizonier trebuie sa plateasca chirie pentru celula sa si fiecare are cate o slujba in interiorul inchisorii. Aceasta este deschisa si pentru turisti care, acompaniati de paznici, pot sa se plimbe printre puscariasi. Poti si sa dormi o noapte in inchisoare in schimbul unei mici sume. Cei mai multi dintre "turisti" sunt fie persoane care cumpara astfel droguri de la prizonieri, fie persoane sarace care nu au alt loc unde sa doarma, iar chiria inchisorii este cea mai ieftina din oras.


Cea mai luxoasa inchisoare
Centrul de justitie Leoben, Steiermaek, Austria
Capacitate: 205

Se pare ca nici in inchisoare oamenii nu ajuns sa fie tratati egal.
Cea mai faimoasa inchisoare
Alcatraz, San Francisco Bay, California
Capacitate: 336

Aceasta insula a foat locul celei mai faimoase inchisori timp de 29 de ani, fiind inchisa in 1963, dupa ce tot mai multi prizonieri incercau sa scape sarind in apele oceanului: 34 de prizonieri au incercat sa scape. Unii au fost prinsi de catre paznici, unii au fost impuscati mortal, doi s-au inecat, altii recuperati si altii n-au mai fost gasiti, luandu-i apele.


Cea mai aglomerata inchisoare
Inchisoarea Kresty, St. Peetersburg, Rusia
Capaciatate: oficial 3000

Daca oficial aceasta inchisoare poate sa gazduiasca 3000 de prizonieri, in realitate sunt pe putin 10.000 inauntru. Guvernul i-a alocat fiecarui prizonier o suprafata de 4 metri patrati si 15 minute de dus pe saptamana.

Niciun comentariu: