joi, 15 aprilie 2010

Pripiat-Cernobal

am auzit de la pritenul meu paul de Pripiat,orasul muncitoresc al centralei nucleare.acest oras a fost fondat in 1970 si la numai 16 ani de viata ai orasului sa dat alarma generala.evacoare toatala.
Atentie, tovarasi! O situatie neobisnuita a survenit la centrala electrica de la Cernobil. Ca masura temporara s-a decis evacuarea cetatenilor din Pripiat.“ Cu acest mesaj au fost intampinati locuitorii orasului in dimineata zilei de 27 aprilie 1986. Militari iesiti ca din pamant, imbracati in costume speciale antichimice, incepusera evacuarea populatiei din Pripiat. Pentru familiile lucratorilor la centrala nucleara de la Cernobil incepuse cosmarul nuclear. O suta de mii de oameni au fost evacuati in primele saptamani dupa accident. Zona de evacuare s-a extins pana la 2.800 km patrati in Ucraina si Belarus. Al doilea val de evacuari a relocat 50.000 persoane in Ucraina si 25.000 in Belarus. S-a instaurat „Zona de excludere de 30 de km „in jurul centralei nucleare. Cei mai multi dintre angajati traiau cu familiile lor in orasul Pripiat, la numai 3 km de Cernobil.
Astazi, oraselul Pripiat in care traiau mii de lucratori ai centralei nucleare este asa de toxic, incat accesul publicului e interzis. Este unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pamant. Stationarea in incinte inchise cum ar fi camerele blocurilor sau alte cladiri este interzisa. In aer liber, cele mai periculoase locuri sunt cele acoperite de vegetatie. Asfaltul e mai sigur pentru ca nu a retinut radiatii. Totul in jur a ramas neatins ca in urma cu 20 de ani. Fragmente din viata oamenilor care traiau in Pripiat sunt acoperite incet de vegetatie. Oamenii au lasat in urma fotografiile parintilor si lucrurile stranse intr-o viata. Orasul Pripiat, altadata plin de viata, arata ca un tablou mut, tridimensional. Blocuri de beton, cinematografe, hoteluri, magazine au ramas sa povesteasca despre ce a fost aici. Jucariile copiilor zac imprastiate pe podele alaturi de masti de gaze. Geamurile apartamentelor, balcoanele, puturile lifturilor au ramas deschise de 20 de ani. Copaci si tufisuri s-au ridicat direct din podelele de beton.
Au ramas neatinse pana si rufele intinse pe sfori la uscat sau cutiile de scrisori purtand corespondenta celor plecati in graba. Sloganele epocii comuniste intampina calatorul in tot locul. Orasul se pregatea de sarbatoare. Intai mai muncitoresc 1986. Accesul e restrictionat in tara nimanui, pe o raza de 30 km patrati. Padurea Rosie si Cimitirul orasului sunt zone de radiatie intensa. Rudele celor inmormantati acolo nu-si pot vizita mortii, pentru ca o parte din miezul radioactiv al reactorului a fost ingropat acolo. Sperantele locuitorilor de a se intoarce acasa s-au stins de mult. Oamenii de stiinta cred ca, cel putin 150 de ani, Pripiatul nu va mai putea fi locuit. Sovieticii au reusit sa organizeze un gigantic muzeu in aer liber. Era sovietica in toata splendoarea sa va fi pastrata de radiatii sute de ani in orasul fantomelor Pripiet.
Efectele dezastrului:
O zona de 2.600 de km patrati in jurul reactorului nr. 4 de la Cernobil a fost grav contaminata. Aproape un sfert din suprafata Belarusului a avut de suferit.
Accidentul nuclear a reprezentat un dezastru economic pentru intreaga regiune. Au fost compromise uriase suprafete agricole, in conditiile in care Ucraina poseda 40% din cel mai bun cernoziom de pe glob.
Zona moarta cuprinde sate, drumuri si paduri. In jur de 3.500 de oameni, majoritatea batrani, au refuzat sa paraseasca regiunea periculoasa sau au venit inapoi dupa evacuare. Traiesc in zone unde radiatia depaseste 250 microroentgen/ora. Vegetatia din jurul centralei de la Cernobil a fost taiata si
ingropata la 1 m in pamant. Acolo radiatia depaseste uneori 3.000 de microroentgeni/ora. In apropierea reactorului zac abandonate mii de camioane, elicoptere, echipamente militare folosite in primele zile dupa accident.
Catastrofa a avut efecte benefice pentru natura. Desi solul si vegetatia sunt puternic contaminate, zona a devenit un paradis al animalelor salbatice. In Pripiat ca de altfel in toate zonele afectate de radiatii, natura si-a reintrat in drepturi.
Oamenii de stiinta au constatat ca animalele salbatice prospera in lipsa activitatii umane.
Castori, elani, vulpi, mistreti, berze cenusii, lupi si chiar cai salbatici formeaza o adevarata rezervatie naturala.

In ultimii ani, turistii au manifestat o atractie morbida pentru orasul secret Pripiat. Natura se regenereaza in forta intr-unul dintre cele mai toxice locuri de pe Pamant, pe locul unde varful de lance al stiintei si tehnologiei sovietice a dat gres. Firmele de turism au incercat sa exploateze interesul oamenilor pentru acest „Pompei Modern“, organizand excursii la Pripiat. Pentru 1.200 de hrivne (circa 240 dolari US), turistii puteau vizita orasul Pripiat timp de 2 ore. Cei mai multi dintre ei nu au rezistat mai mult de 15 minute. S-au intors in graba in lumea civilizata. Tacerea mormantala si pustiul radioactiv i-au invins. Apocalipsa nucleara care a frant destine acum 20 de ani a lasat in urma un muzeu in aer liber.
si cam as arata orasul in care timpul a stat in loc: